Moderskibet – læringsforløb på Østerskov Efterskole

I Moderskibet spiller eleverne de overlevende fra Danmark i en nær fremtid. Jorden er blevet gjort ubeboelig, efter at overforbrug, klimakatastrofer og manglende handling har ødelagt Jorden for menneskene. Derfor rejser menneskeheden ud på må og få, for at finde et nyt hjem: Ny Gaia.

Men rejsen er lang og farefuld. Andre civilisationer har søgt tilflugt i det uendelige rum, nogle som pirater og andre som flygtninge. Besætningen på det stolte Moderskib, HMS Margrethe, står over for nogle svære valg!

Moderskibet er inspireret af film og serier som “Aniara” og “Battlestar Galactica”, spil som “Homeworld” og “Linda og Valentin”. Kombineret med en god omgangs samfundsvidenskab, for skibet er styret af et råd, som skal træffe svære beslutninger, som ikke altid er lige rare for dem, som beslutningerne påvirker.

Rådet skal blandt andet tage stilling til en ny virus, som giver folk farvet hår. Og det kan vi jo ikke tillade, hvis vi skal bygge det utopiske Neo Danmark på Ny Gaia, vel?!

Undervisningen – fokus på skibsdrift og arkiverne

I løbet af ugen har eleverne Dansk, Samfundsfag, Tysk, Matematik og Naturfag.

I Dansk har eleverne kontrol over Moderskibets flåde af rumskibe. Her udforsker de rummet, finder gamle rumstationer og undersøger mystiske signaler. Nogle gange bliver de angrebet af fjendtlige skibe, f.eks. kinesiske kommunistpirater.
Eleverne optjener handlingspoint, ved at besvare kommaøvelser, som bliver vist på skærmen i lokalet. Jo flere korrekte besvarelser, jo flere terninger og handlinger optjener de.

Matematik foregår i rumskibets motorrum, hvor de ved hjælp af udregninger skal holde skibet flyvende.

I Naturfag kigger eleverne på arkiverne fra den gamle verden. Her undersøger de jorden fra år 2020 – 2048, hvor det hele gik galt. De skal løse opgaver omkring forbrænding af naturgas, blive klogere på carbon kredsløbet og læse omkring skovens rolle for klimaet. Rigtige besvarelser giver eleverne adgang til arkivet, hvor de kan se tweets, nyheder og udsendelser, som fortæller om, hvordan Jorden gik under.

I Tysk holder besætningen humøret højt, ved at øve yoga og lave mindfulness øvelser. Derefter skriver de på tysk små digte eller tekste omkring kærlighed, som de sætter op på skibets Kærlighedsmur.

Et forløb, som ændrer karakter

Moderskibet er et forløb, hvor eleverne skaber historien. De skal turde udfordre sig selv, ved at spille op til hinanden og skabe problemer, mens de flyver igennem tomheden. Der plejer derfor også at være en masse konflikt mellem toppen og bunden af besætningen.

Det kan man, som forløbsansvarlig, også rammesætte på en måde, som med garanti skaber konflikt.
Forrige år gik alle de ledende poster for eksempel til pigerne på ØE, da det var mandens vold og vrede, ledet af “Den Orange Plage”, som havde ødelagt jorden.
Det var der flere af skibets medlemmer, som var meget utilfredse med. Hvilket så førte til mere spil, konfrontationer og interessante dilemmaer – som eleverne lærer meget af, ved at håndtere på forskellig vis.